Image Herdenk Keti Koti

Herdenk Keti Koti

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Op vrijdag 30 juni, een dag voor de feestdag, wordt er in het programma Herdenk Keti Koti aandacht geschonken aan de pijnlijke slavernijgeschiedenis. Aan de hand van verhalen van tot slaafgemaakten wordt onderzocht hoe hun cultuur en rituelen vandaag de dag nog doorleven in de levens van hun nazaten. “Onze voorouders zijn nog steeds onderdeel van wie wij vandaag zijn. Door dat bloot te leggen breng je de geschiedenis naar het heden,” aldus regisseur Ira Kip. 

Onderdeel van het tv-programma is de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam die wordt verzorgd door de EO. “Wij sluiten de handen ineen als omroepen en hopen dat ook de kijkers die verbinding voelen", aldus Gianni Lieuw-A-Soe, algemeen directeur van ZWART. “Met dit programma willen we een gesprek starten tussen Nederlanders van alle verschillende achtergronden dat ook na afloop van de uitzending nog wordt gevoerd.”

De uitzending is te zien op 30 juni op 22:20 op NPO 2.

Op zaterdag 1 juli vieren we de afschaffing met een groot concert in het Tropenmuseum. Vier Keti Koti is te zien om 21:45 op NPO 1.