Manurito

Datum

Geschreven op 28 oktober 2024

Toston-sandwich van groene bakbanaan gevuld met in pindasaus gegaarde kip, kruidensalade, zoetzuur van komkommer en rode ui en geroosterde pinda.

Datum

Geschreven op 28 oktober 2024

Tags

De Manurito is ontstaan toen Chef Kai de uitdaging aanging om van een bekende Surinaamse soep een broodje te maken. Naast de hoofdingrediënt: de pinda, speelt de bakbanaan ook een grote rol in het creëren van de Manurito. Groen, geel, zwart – gekookt, gebakken, gefrituurd: de bakbanaan is wereldwijd een onmisbaar product. Het verhaal van deze grote banaan begint in Zuidoost-Azië. Via Arabische handelaren reist-ie naar India en Afrika, en via slavenhandelaren belandt de bakbanaan uiteindelijk in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, en in de Caraïben. Binnen de Afrikaanse diaspora heeft de bakbanaan door de eeuwen heen een diepe culturele betekenis gekregen.

Het is voor veel mensen een dierbaar product, symbolisch bijna: zelfs onder de zwaarste omstandigheden eenvoudig te bereiden, en sterk verbonden met roots. Met identiteit. Ook in Suriname dus, waar ze de bakbanaan onder andere met pindasoep eten. En dan zijn er nog verschillende opties: doe je gebakken banaan in je soep of ga je voor tomtom, balletjes van gekookte banaan? Zelfs in Nederland kennen we ‘m in verschillende variaties. Dat komt door de verschillende culturen die hem naar ons land hebben meegenomen. Hou je bijvoorbeeld meer van pisang goreng of juist van bakabana? En dan natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: met of zonder pindasaus?

Ingrediënten

DE PINDASAUS

  • 3 grote uien, in blokjes gesneden

  • 5 teentjes knoflook, gepureerd

  • 2 tomaten, in blokjes

  • ½ bosje bladselderij, fijngesneden

  • 6 eetlepels Faya Lobi pindakaas

  • 6 eetlepels gewone pindakaas

  • 8 pimentkorrels

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 Madame Jeanette peper

  • 1 liter kippenbouillon

  • 1 liter kokosmelk

  • 2 kippenbouten

ZOETZUUR VAN KOMKOMMER EN RODE UI

  • 1 grote komkommer, in dunne plakjes gesneden

  • 1 rode ui, in dunne ringen

  • 100 ml azijn

  • 100 ml water

  • 3 eetlepels suiker

  • 1 theelepel zout

HET BROODJE

  • 1 groene bakbanaan, doormidden gesneden

  • Olie om te frituren

KRUIDEN SLA EN GARNERING

  • Een plukje verse bladselderij

  • Een plukje verse koriander

  • Een plukje platte peterselie

  • Een handje fijngesneden bosui

  • Een handje geroosterde, gecrushte pinda

Manurito, een ode aan de pindasoep

Bereidingswijze:

DE PINDASAUS

Stap 1: Verhit olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden uien en gepureerde knoflook toe. Bak tot de uien glazig zijn en de knoflook begint te geuren.

Stap 2: Voeg de tomaten en de selderij toe - Bak de tomatenblokjes en fijngesneden selderij mee totdat de tomaten zacht zijn.

Stap 3: Pindakaas toevoegen - Roer de Faya Lobi en gewone pindakaas door het mengsel tot het volledig is opgenomen.

Stap 4: Bouillon en kokosmelk - Voeg de kippenbouillon en kokosmelk toe. Breng het geheel aan de kook.

Stap 5: Kruiden toevoegen - Voeg de pimentkorrels, laurierblaadjes en Madame Jeanette toe. Laat de saus op laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 6: Kip bereiden - Bak de kippenbouten eerst goudbruin en laat ze daarna gaar worden in de pindasaus. Haal vervolgens de kip uit de saus en pluk het vlees van het bot. Bak de gepluisde kip nog eens krokant en blus de kip in de pan af met wat pindasaus.

ZOETZUUR VAN KOMKOMMER EN RODE UI

Stap 1: Doe de komkommerplakjes en rode uiringen in een kom.

Stap 2: Meng in een pan water, azijn, suiker en zout. Breng het aan de kook en giet het hete mengsel over de komkommer en de ui.

Stap 3: Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast voor minimaal 2 uur.

HET BROODJE

Stap 1: Verhit bakolie tot 180 graden.

Stap 2: Frituur de twee halve bakbananen tot die goudbruin zijn.

Stap 3: Haal de bakbananen uit de frituur en leg deze op een harde ondergrond. Plet de bananen vervolgens tot een platte schijf, en frituur deze nogmaals tot ze krokant zijn.

OPMAAK EN SERVEREN

Beleg de eerste helft van het gefrituurde ‘banaan-broodje’ met plakjes tomaat, zoetzure komkommer en een beetje pindasaus. Voeg daarna de geplukte, krokante kip toe en bedruip met wat extra pindasaus. Garneer met zoetzure rode ui, de verse kruiden sla en geroosterde pinda's voor de crunch. Plaats de tweede helft van de gefrituurde banaan bovenop als deksel. Besprenkel tot slot het ‘broodje’ desgewenst met nog wat pindasaus.

"Waarom zie ik nooit de producten uit de toko's?
Het werd altijd ondergewaardeerd."

- Manuela Gonzalves Tavares

Word lid voor een tientje per jaar en

  • Bouw mee aan een divers en inclusief medialandschap

  • Ontvang korting op exclusieve evenementen

  • Ondersteun topdocumentaires zoals De Afhaalchinees

  • Beleef live televisieopnames zoals
That's My Jam

Stap

1
2
3
Door op volgende te klikken ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden

Gerelateerde artikelen

Recepten
Image Bron Bron Taco's
Bron Bron Taco's

Vind hier de ingrediënten om de Bron Bron Taco te maken.

Recepten
Image Paparoti
Paparoti

Vind hier de ingrediënten om het Paparoti broodje te maken.

Recepten
Image Nessie's Bun
Nessie's Bun

Vind hier de ingrediënten om Nessie's Bun te maken.