Bron Bron Taco's

Datum

Geschreven op 29 oktober 2024

Rijsttaco gevuld met Jollof Rice, bakbanaan, zachtgekookt ei en een frisse tomaten-komkommer-paprika salade

Datum

Geschreven op 29 oktober 2024

Tags


Voor de Bron Bron Taco put Chef Kai inspiratie uit een van de populairste gerechten van West Afrika: de jollof rice. Deze rijstschotel is niet alleen een alledaags gerecht in West-Afrika, maar het heeft ook culturele en sociale betekenissen. Het wordt vaak beschouwd als een feestmaal en wordt geserveerd bij speciale gelegenheden.

De Jollof rice wordt door verschillende landen in West Afrika geclaimd als national dish en daardoor ontstaan er flinke discussies: The Jollof Wars. De vraag is: welk land maakt de beste jollof rice? Dat wordt uitgevochten op straatfeesten, tijdens kookwedstrijden, op social media en in moeders keuken. Het is een competitie met een knipoog, begonnen als vriendschappelijke rivaliteit tussen West-Afrikaanse landen. De passievolle discussies kunnen hoog oplopen maar, het belangrijkste blijft toch wel: samen eten. Veel belangrijker dan winnen.

Ingrediënten

SPICY TOMATEN-PAPRIKA PURREE

  • 5 tomaten, gehalveerd

  • 2 grote paprika’s, gehalveerd

  • 2 bollen knoflook, bovenkant afgesneden

  • 3 grote uien, gepeld en gehalveerd

  • 2 madame jeanette pepers

  • Olijfolie naar smaak

  • Zout naar smaak

JOLLOF RIJST

  • 3 uien, fijngesneden

  • 280 gr tomatenpuree

  • 750 gr rijst - goed gewassen

  • 500 ml water of bouillon

  • 1 eetlepel kerriepoeder

  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 maggi of bouillonblokjes

  • Zout en peper, naar smaak

  • Olie, om te bakken

SUSHI RIJST

  • 200 gr sushi rijst

  • 240 ml water

  • 2 eetlepels zoute sojasaus

SALADE

  • 1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden

  • 1 paprika, geschild en in blokjes gesneden

  • 2 tomaten, in blokjes gesneden

  • Olijfolie naar smaak

  • Zout naar smaak

GARNERING

  • 2 gekookte eieren, gehalveerd

  • 1 rijpe bakbanaan, in strookjes gesneden en gefrituurd

Bron Bron Taco, een ode aan de Jollof rice

Bereidingswijze:

SPICE

Stap 1:    voorverwarm de oven op 200°C.

Stap 2: Leg de gehalveerde tomaten, paprika’s (met de schil kant naar boven), uien en knoflookbollen op een bakplaat. Voeg ook de madam jeanette pepers toe.

Stap 3: Sprenkel olijfolie over de groenten en breng het op smaak met zout.

Stap 4: Rooster alle groenten in de oven voor 30-40 minuten, tot ze donker/ goudbruin en zacht zijn.

Stap 5: Laat de groenten afkoelen, doe ze in een blender en blend tot een gladde puree.

JOLLOF RIJST

Stap 1: Was de rijst goed onder koud water tot het water helder is.

Stap 2: Verhit olie in een pan, voeg de gesneden uien toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit mee voor 10 tot 15 minuten.

Stap 3: Voeg de spicy tomaten paprika puree toe aan de pan en laat het geheel inkoken voor 20 min tot het een dikke substantie wordt en er olie op de saus drijft.

Stap 4: Voeg kerriepoeder, gerookte paprikapoeder, laurierblaadjes en maggi/bouillonblokjes toe. Roer goed door.

Stap 5: Voeg de gewassen rijst toe en roer zodat de rijst goed bedekt is met de saus. Voeg water of bouillon toe en breng aan de kook.

Stap 6: Zet het vuur laag, dek af en laat de Jollof rijst in 40 minuten zachtjes gaarkoken. Roer de rijst na 20 minuten voorzichtig door.

SUSHI RIJST

Stap 1: Doe de sushirijst in een rijstkoker, voeg water en sojasaus toe. Kook gedurende 40 minuten.

Stap 2: Maak kleine balletjes van de gekookte rijst en druk ze plat tot schijfjes.

Stao 3: Verhit een pan met olie op middelhoog vuur en bak de rijst schijfjes tot ze krokant zijn, ongeveer 3-4 minuten aan elke kant.

Stap 4: Buig de krokante rijst schijfjes in de vorm van een taco en laat ze staan in een taco houder.

SALDE EN GARNERING

Stap 1: Snijd de komkommer, paprika en tomaten in kleine blokjes.

Stap 2: Doe de blokjes in een grote kom, voeg zout en olijfolie toe en meng goed.

Stap 3: Snijd de bakbanaan in reepjes van ongeveer 4 cm lang en bak ze in gaar in een bakpan met olie

Stap 4: Kook de eieren net gaar in een pan met water

OPMAAK EN SERVEREN

Vul de taco's met een aantal repen gefrituurde bakbanaan, daarop de Jollof rijst en de tomatensalade. Garneer de rijst taco’s met een half gekookt ei.

"Dit is gewoon Jollof Heaven"

- Nicolaas Aquaa

Word lid voor een tientje per jaar en

  • Bouw mee aan een divers en inclusief medialandschap

  • Ontvang korting op exclusieve evenementen

  • Ondersteun topdocumentaires zoals De Afhaalchinees

  • Beleef live televisieopnames zoals
That's My Jam

Stap

1
2
3
Door op volgende te klikken ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden

Gerelateerde artikelen

Recepten
Image Manurito
Manurito

Vind hier de ingrediënten om de Bron Bron Taco te maken.

Recepten
Image Paparoti
Paparoti

Vind hier de ingrediënten om het Paparoti broodje te maken.

Recepten
Image Nessie's Bun
Nessie's Bun

Vind hier de ingrediënten om Nessie's Bun te maken.