Image Rouwrituelen

Rouwrituelen

In de Rouwrituelen podcast hoor je hoe omgaan met de dood verschilt per gemeenschap en hoe gebruiken met de tijd veranderen. 

Sta je volledig in het zwart of wit naast de kist? En eet je na de herdenking iets zoetig of een volledige maaltijd? En waar denk jij aan bij een uitvaart? Is het de cake en koffie? De emotionele speeches? Of misschien de muziek?

Precies dat onderzoeken Ameline Ansu (socioloog en auteur: ‘Van harte gecondoleerd’) en Laura Iwuchukwu (journalist en podcastmaker) in ‘Rouwrituelen’. Het doel: rouw bespreken zonder taboes en je steekt er wat van op. Want of je nou wilt of niet: vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.

Je hoort de verhalen van deskundigen en nabestaanden; elke aflevering een ander land. Zo zijn er Nigeriaanse stammen waar om de kist wordt gefeest. Blijven heel veel families veertig dagen in rouw vanwege het geloof. En koop je grafrechten in Nederland voor tien of twintig jaar terwijl een lichaam in Turkije nooit zal worden verplaatst. Rouw kent geen handleiding. Er is geen goed of fout, maar er zijn wel heel veel verschillende manieren.

Nieuwsgierig? Luister naar ‘Rouwrituelen’ via nporadio1.nl, Spotify, Apple Music of jouw favoriete podcastplatform.