Beeld: Roos Reijbroek

Zelfontwikkeling gaat hand in hand met het leven als polyamorist

Datum

Geschreven op 24 juni 2024

Volgens Amerikaanse media is er een nieuwe seksuele revolutie aan de hand. De interesse in het hebben van polyamoreuze relaties neemt toe in Nederland. Social media is één van de grote factoren die een polyamoreuze relatie aangemoedigd. Naast de internationale studie over deze relatievorm is ook in Nederland een verschuiving te zien. Het stukje mentale gezondheid speelt volgens relatiebegeleider Roos Reijbroek een grote rol bij het hebben van een polyamoreuze relatie, want je komt al je onzekerheden tegen. De groeiende interesse is vooral te zien onder jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel zijn zo'n 2500 jongeren ondervraagd of de mens van nature monogaam is. Een kwart van hen (24 procent) zegt open te staan voor een 'open relatie'.

Datum

Geschreven op 24 juni 2024

Tags

Bij polyamoreuze relaties draait het om het creëren van diepe en betekenisvolle relaties op basis van openheid, eerlijkheid en wederzijdse respect. “Als je polyamoreus wilt leven, dan kan ik je aanbevelen relatiebegeleiding te zoeken”, zegt ervaringsdeskundige en relatiebegeleider Roos Reijbroek van De Vrije Ruimte. Monogamie is nog steeds de meest gepraktiseerde relatievorm, niet alleen in het Westen, maar werkelijk overal ter wereld. In 2020 telde Stichting Pluk de Liefde 75.000 Nederlanders met een polyamoreuze relatie. Uit onderzoek voor Dit is de Kwestie van de Evangelistische Omroep (EO) blijkt dat een kwart van de Nederlanders vindt dat het normaal is om een open relatie te hebben.

Polyamorie wordt beschreven als "consensuele, ethische en verantwoordelijke non-monogamie. Roos richt zich tijdens haar sessies op de consensuele kant van polyamorie. In deze vorm ligt de basis in de relatieafspraak, dat beide partners het erover eens zijn dat ze seksuele en/of romantische relaties met andere mensen mogen hebben en er ook open over communiceren. Uit eerder onderzoek van Pluk de Liefde zeggen Nederlanders dat maar liefst 84% gelooft in ‘ware liefde’. In de polypoll van Pluk de Liefde is dat een stuk minder, 62%. “Je moet niet in therapie gaan om genezen te worden van een monogame mindset, maar om te werken aan je onzekerheden.” Het hebben van een vertrouwensbreuk is volgens Roos een veelvoorkomende kwestie in polyamorieuze relaties. De besproken problematieken die Roos in de praktijk behandelen gaan over diverse punten in een relatie. “Als je jezelf niet genoeg vindt, jezelf niet leuk vindt, je buitengesloten, waardeloos voelt of denkt dat niemand om je geeft, kunnen deze gevoelens naar boven komen en het onderhouden van meerdere waardevolle relaties belemmeren." 

Het hebben van een polyamoreuze relatie is meer dan het hebben van seksueel contact. “De emancipatie voor de vrouwen en de LHBTIQ+ gemeenschap worden groter. Voor de vrouwen betekent dit voor meer ruimte voor hun seksuele genot, eigenheid en zelfexpressie. Voor mij voelt het dat als je polyamorie oprecht leeft, dat je mensen waardeert voor wie ze zijn omdat ze niet een functie voor je hoeven te bekleden.” Zowel internationale studies als Nederlandse onderzoeken gaan ervan uit dat zo’n 5 procent van de populatie polyamoreus is of anderzijds non-monogaam, maar de interesse lijkt te groeien.

 

Gerelateerde artikelen

Column
Image Verbonden door liefde en hun voorouders
Verbonden door liefde en hun voorouders

'Ons verhaal getuigt van liefde, gemeenschap en verbinding met onze voorouders.' - Alfrida en Daudi

Column
Image Oost en West zijn altijd verbonden geweest
Oost en West zijn altijd verbonden geweest

Wij, Molukkers, hebben ook een eigen geschiedenis met de Nederlandse slavernij.- Djé-Rimo

Column
Image Van debat naar dialoog
Van debat naar dialoog

"Experience bias zorgt ervoor dat we het belang van Keti Koti niet altijd erkennen."- Marcia Goddard

Column
Image Van Westeros tot Regency
Van Westeros tot Regency

In steeds meer historische fictie zien we hoe zwarte en witte personages ongeforceerd naast elkaar…