Beeld: Tijn Zwirs

Podium ZWART: het eerste tv-programma van Omroep ZWART

Datum

Geschreven op 22 mei 2022

Datum

Geschreven op 22 mei 2022

Tags

Op 27 mei 2022 maakt Omroep ZWART zijn TV-debuut met het muziek- en cultuurprogramma Podium ZWART. Dit programma, gepresenteerd door Glen Faria en Veronica van Hoogdalem, is een feestelijke samenkomst van verschillende muziekgenres, kunststijlen en verhalen. In het allereerste tv-programma van Omroep ZWART nemen we je mee in de wereld van muziek en cultuur zoals nooit tevoren op de Nederlandse televisie.

Wekelijks krijgen verschillende acts het podium, waar zij allen in verschillende settingen hun talent delen. We omarmen de wereld van R&B en hiphop, maar zoeken ook de grenzen op van andere genres zoals afrobeat, latin, reggae, jazz en nog veel meer. Zowel internationale sterren als opkomende artiesten komen voorbij. Zo zingt Ir-Sais zijn wereldhit ‘Dream Girl’ en is rapper Bully voor de allereerste keer op Nederlandse televisie te zien.

In Podium ZWART zie je verschillende bekende Nederlanders zoals je hen nog nooit hebt gezien. Ze worden uitgedaagd om zich te uiten in een voor hen onbekende kunstvorm: spoken word. Zo zien we de kwetsbaarste kant van Jörgen Raymann in een inspirerende voordracht en vertelt Tanja Jess over de kracht van tegenslagen.

Podium ZWART gaat verder dan podiumkunsten, er is namelijk ook ruimte voor beeldende kunst. Iedere week exposeert een kunstenaar diens werk en gaan we in op de inspiratie en betekenis achter de kunst.

Om de juiste sfeer in de studio te behouden, nodigen we elke week een andere DJ uit om de lekkerste plaatjes de draaien.

Dat het eerste televisieprogramma van Omroep ZWART een muziekprogramma is, is niet zomaar. Bij Omroep ZWART staat verbintenis namelijk centraal, en er is niets zo verbindend als muziek. Daarnaast hebben oprichters Gianni en Akwasi allebei een muzikale achtergrond; Gianni als danser en Akwasi als rapper. Muziek is letterlijk wat Omroep ZWART verbindt.

Akwasi: “Het is eigenlijk heel gek dat er in Nederland zo veel getalenteerde artiesten zijn die je in de media niet of heel weinig terugziet. Sommige van deze artiesten hebben supergrote internationale successen, maar worden in Nederland onderbelicht. Ik ben heel erg trots dat wij nu een podium bieden aan zo veel talent. Dit is niet alles, dit is slechts het begin.”

Gianni: “Tijdens de opnames van Podium ZWART, vond ik het hartverwarmend om te zien dat er zo veel nieuwe helden de ruimte kregen om zichzelf te laten zien, zowel voor als achter de schermen. Ik hoop dat we deze lijn door kunnen trekken, onze missie is immers om nieuwe helden de kracht te geven om een thuis voor iedereen te bouwen. Met Podium ZWART hebben we echt een start gemaakt aan het bouwen van een thuis voor iedereen, op televisie.”

Nieuwe helden de kracht geven wordt niet alleen gezegd, maar ook gedaan. Zo doet Omroep ZWART stagiaire Amal verslag van zijn bezoeken en gesprekken met internationale artiesten. Een Amerikaanse jazzlegende, een Grammy-winnende producer en Britse muzieksensaties komen voorbij.

In Podium ZWART komen nieuwe talenten, bekende namen, mensen met passie voor muziek en kunst samen om te laten zien waar Omroep ZWART voor staat. Eindelijk een programma met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van de beste performers van het moment.

De eerste aflevering van Podium ZWART met onder andere Gregory Porter, Joshua J en Jörgen Raymann is op vrijdag 27 mei 2022 rond 22:45 uur te zien bij Omroep ZWART op NPO 3.

Voor meer vragen, persinterviews en/of beeldmateriaal, kun je mailen naar pr@omroepzwart.nl

Gerelateerde artikelen

Televisie
Image Niet eerder vertoonde shows van Podium ZWART
Niet eerder vertoonde shows van Podium ZWART

Televisie
Image ZWART duikt de geschiedenis in met Once Upon A Timeline
ZWART duikt de geschiedenis in met Once Upon A Timeline

Voor dit programma introduceert Omroep ZWART maar liefst tien nieuwe gezichten. Ieder met een

Televisie
Image Omroep ZWART brengt eerste documentaire uit genaamd Een Gat In Mijn Hart
Omroep ZWART brengt eerste documentaire uit genaamd Een Gat In Mijn Hart

Televisie
Image Idris Elba’s Fight School bij Omroep ZWART
Idris Elba’s Fight School bij Omroep ZWART