Beeld: Tropenmuseum

Nieuw algoritme moet Indonesische fotocollectie Tropenmuseum toegankelijker maken

Datum

Geschreven op 24 november 2022

Datum

Geschreven op 24 november 2022

De Indonesische fotocollectie van het Tropenmuseum moet voor iedereen, waar ook ter wereld, toegankelijk worden. Om dit te realiseren heeft het museum het digitale platform ‘Tag The Picture’ opgezet. De ruim 500.000 foto’s uit de collectie zijn nu moeilijk te doorzoeken. Een speciaal algoritme moet hier bij helpen.

De oudste foto’s stammen van rond 1850, maar ook recente foto’s maken onderdeel uit van de collectie. Wie door de foto’s bladert krijgt hiermee het verhaal te zien van de Nederlandse bezetting van Indonesië. De fotocollectie laat sporen zien van hoe Nederlanders, Indonesiërs en andere bevolkingsgroepen daar in die periode leefden, hoe hun onderlinge relatie was en hoe het landschap eruit zag en veranderde. Zo is deze collectie een belangrijke bron voor heel veel mensen”, aldus Cindy Zalm, Hoofd Realisatie Nationaal Museum van Wereldculturen.

Het toegankelijk maken van de fotocollectie ziet het Tropenmuseum dan ook als een belangrijke taak. Met ‘Tag The Picture’ kunnen vrijwilligers tags toevoegen aan de foto’s. Het algoritme leert zo de onderwerpen van de foto’s te herkennen. Iedereen die in de toekomst door de Indonesische fotocollectie kijkt kan dan gemakkelijk zoeken naar afbeeldingen van dieren, mensen, voertuigen of landschappen.

Vanaf het voorjaar van 2023 zal 'Tag The Picture' ook in het Engels beschikbaar zijn. In de toekomst moet de tool ook worden ingezet voor andere fotocollecties.

Gerelateerde artikelen

Image Veronica van Hoogdalem is de winnaar van de Pop Media Prijs 2022
Veronica van Hoogdalem is de winnaar van de Pop Media Prijs 2022

Radio
Image Véras Fawaz: 'Ik moest breken met mijn familie om het album te maken.'
Véras Fawaz: 'Ik moest breken met mijn familie om het album te maken.'

Podcast
Image Omroep ZWART lanceert podcastserie ‘Sporen’
Omroep ZWART lanceert podcastserie ‘Sporen’

In Sporen nemen we je mee in een muzikale ontdekkingsreis waarin de artiesten de verhalen delen

Radio
Image Elly André: 'Ze hebben mij naar een lager niveau gestuurd, terwijl mijn cijfers goed waren'
Elly André: 'Ze hebben mij naar een lager niveau gestuurd, terwijl mijn cijfers goed waren'