Model Steven G: ‘Laat je fitness doelen niet je zelfliefde beïnvloeden!’

Datum

Geschreven op 2 juni 2023

Datum

Geschreven op 2 juni 2023

In teken van het programma Op Mijn Lijf Geschreven sprak ik met plus-size model Steven G. Steven G brak in 2020 globaal door vanwege zijn modellenwerk voor Rihanna’s Savage X Fenty merk. Zijn foto’s voor het merk gingen viraal op sociale media, door het vooruitstrevende beeld van inclusiviteit die Savage X Fenty in het licht bracht. Steven zet zich in voor lichaamsdiversiteit in de kledingindustrie met zijn eigen kledingmerk OFFCL. We hebben gepraat over zijn merk, werken met Rihanna, mentale gezondheid en het belang van representatie.

De reis naar modelleren

Voordat Steven zijn modellencarrière begon, startte hij als fotograaf. Steven had altijd al een passie gehad voor de mode-industrie. ‘Dat maakte de switch naar zelf modelleren heel organisch’ vertelt hij. Steven creëerde als creatief ontwerper vaak stijlen en esthetica vanuit een ‘large & tall’ perspectief. Alhoewel hij in het begin zichzelf nooit voor de camera zag staan als beroep, is die mindset met tijd gaan veranderen. Des te meer persoonlijke groei hij doormaakte, des te meer comfortabel hij werd om zelf voor de camera te staan. Daarnaast zag hij het gebrek aan mannelijke plus-sized representatie als een extra drijfveer om ook zelf te gaan modelleren.

Savage X Fenty

Toen ik Steven vroeg naar zijn initiële reactie na verzoek van deelname aan Rihanna’s Savage X Fenty lijn, begonnen zijn ogen op te lichten: ‘Het is een enorme campagne en ik was heel nerveus. Ik was überhaupt gechoqueerd dat ze mij hadden gekozen in de eerste instantie!’. De Fenty X Savage campagne was de eerste shoot die Steven deed als een gesigneerd model. Steven deelde dat hij niet had verwacht dat de shoot zo viraal zou gaan. Hij was niet eens van plan om de foto’s zelf te promoten op zijn eigen sociale media. ‘Op de foto’s draag ik geen shirt en ik voelde me niet comfortabel genoeg in mijn lichaam om het met trots te delen’ legt hij uit. Dit vormde een dilemma voor Steven. Aan de ene kant wilde hij deze enorme gebeurtenis vieren en aan de andere kant worstelde hij met zijn interne conflict betreffende lichaamsbeeld. De keuze werd echter snel voor hem gemaakt. De nacht nadat de foto’s werden gelanceerd, kreeg hij een virale Twitter thread met zijn foto’s doorgestuurd van een vriend. ‘Tot zover het plan om het low-key te houden!’ zei Steven lachend.

Relatie met eigen lichaam

Steven gaf aan het lastig te vinden om halfnaakte foto’s te delen met de wereld, door een toen wankelend zelfbeeld. Maar hoe gaat het daar nu mee? Steven vertelt dat zijn relatie met z’n lichaam flink is verbeterd en dat modelleren daarin een grote rol speelt. ‘Ik denk dat als ik nooit was begonnen met modelleren, ik vandaag nog veel onzekerheden zou hebben. Modelleren gaf mij een kans om transparant te zijn over mijn persoonlijke reis met een publiek, die er ook inspiratie uit kan halen. Zelfs als je niet het ideale lichaamstype hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je niet kan bereiken wat je voor ogen hebt’. Steven adviseert mensen die zelf worstelen met een positief zelfbeeld om juist dingen te proberen die je eng lijken. Op die manier zet je jezelf in situaties, waar je leert jezelf meer te accepteren voor wie je bent. ‘Je kan best bepaalde fitness- of lichaamsdoelen hebben, maar laat het niet je zelfliefde beïnvloeden!’

Oprechte diversiteit

Steven vindt dat er nog veel vooruitgang geboekt moet worden wat representatie betreft. ‘Vooral plus-sized mannen staan onderaan de totempaal wanneer het aankomt op lichaamsrepresentatie in de modellenwereld.’ stelt hij. Er zijn enkele pioniers binnen de modellenwereld als het gaat om plus-sized representatie, die Steven hebben geïnspireerd modelleren een kans te geven. Zo speelden model Zach Miko en kledingwinkel ASOS grote rollen hierin. Desondanks deze twee bronnen van representatie, blijft er in het algemeen een groot tekort aan lichaamsdiversiteit binnen de industrie. ‘We hebben lichaamsdiversiteit in de media pas bereikt wanneer het niet meer opvalt dat er überhaupt diverse modellen zijn gebruikt’. Volgens Steven is er een verschil tussen één plus-sized model die een modeshow loopt en tien. Wanneer er meerdere modellen zijn met een ander lichaamstype is het geen tokenisme meer, maar een oprechte vorm van variëteit.

OFFCL

Steven wilt tegen het gebrek aan plus-sized representatie ingaan met zijn eigen merk OFFCL. Hij ontwikkelde sinds kleins af aan interesse en passie voor mode. Het feit dat hij deze passie kan inzetten voor mensen die ondervertegenwoordigd zijn in de kledingindustrie, betekent veel voor hem. ‘Er zijn veel mensen die op mij lijken en ook houden van mode. Alleen is er niet veel kledingaanbod voor die mensen. Ik hoop met mijn merk meer opties toe te voegen aan de modewereld’. Met OFFCL wilt hij plus-sized mannen het gevoel geven stijlvol te kunnen zijn evenals een gevoel van gemeenschap. Tijdens het shoppen trekken plus-sized mannen namelijk vaak het kortste eind, omdat er niet veel stijlvol aanbod te vinden is in grotere maten. ‘Hier moet meer gelijkheid in komen.’ aldus Steven. En bij ZWART kunnen wij ons daar zeker bij aansluiten.

Gerelateerde artikelen

Recensie
Image Augure: Een Duik in Culturele Complexiteit en Betovering
Augure: Een Duik in Culturele Complexiteit en Betovering

Augure: Congolese terugkeer naar complexiteit en betovering - Cannes winnaar Baloji's verhaal.

Opinie
Image Cowboy Carter en racisme in de countrymuziek industrie
Cowboy Carter en racisme in de countrymuziek industrie

Wederom heeft Beyoncé de wereld omvergeblazen met de uitgave van haar laatste album Cowboy Carter.

Nieuws
Image The Black Archives viert Ghana in de Bijlmer
The Black Archives viert Ghana in de Bijlmer

Rapportage over de opening van The Black Archives in de Bijlmer.

Verdieping
Image Jong en ervaring met seksueel geweld: Soraya (19) en Kaylee (19) over hoe zij hun leven oppakken
Jong en ervaring met seksueel geweld: Soraya (19) en Kaylee (19) over hoe zij hun leven oppakken