Lisa Enik Indrayani en Bina de Boer over seksueel misbruik bij interlandelijk geadopteerden
Beeld: Elizar Veerman
Elizar Veerman is een Moluks-Nederlandse documentaire fotograaf en derde generatie Molukker in Nederland. “Mijn vader is Moluks, mijn moeder is Nederlands, ik ben een dubbelbloed. Vanaf mijn 17e begon ik mijn vrienden te fotograferen, als tiener begreep ik nog niet waarom ik graag fotografeerde. Nu ik erop terugkijk was het een manier om mensen en culturen waar ik mijzelf in terug zie, vast te leggen.”
Tijdens zijn studie heeft Elizar onderzoek gedaan naar bestaande beelden van de Molukse gemeenschap in Nederland. Hij kwam erachter dat de meest gevierde beelden buiten de gemeenschap reportage foto’s betrof, zwart-wit, vaak over de aankomst in Nederland en de kapingen. “Mooie beelden, historisch van waarde, maar altijd over de Molukkers, niet vanuit de Molukkers. Mede hierdoor groeide bij mij de motivatie om te gaan experimenteren en het fotograferen van mijn eigen familie.
“Ik vind het belangrijk om in deze serie een breed scala aan mensen binnen de gemeenschap te portretteren.
Onze gemeenschap zit vol verscheidenheid en dat zou ik graag zichtbaar willen maken. De gedeelde geschiedenis van de geportretteerden komt visueel terug in de woonkamers waar ik op bezoek was.
Soms een RMS vlag, andere keren een Tifa instrument of familiefoto’s van de aankomst en het leven in Molukse wijken. Maar de echte overeenkomst zit in de familieverhalen”
Het landelijkmoluksmonument wil een monument op de Lloydkade in Rotterdam realiseren. “Daar is het merendeel van de scheep transporten in 1951 aangekomen” vertelt Elizar. “De familie van mijn vader zat op het eerste schip genaamd de ‘Kota Inten’.” De stichting is een samenwerking aangegaan met Museum Maluku en wilde graag het monument onder de aandacht brengen bij het grotere publiek.
Als er mensen zijn van de Molukse gemeenschap die ook graag geportretteerd willen worden, stuur dan een DM naar @moluccanlegacies of een mailtje naar info@moluccanlegacies.com.”
Beta disini, Katong Ada disini. Ik ben hier, Wij zijn hier.
20 mei 2025
Lisa Enik Indrayani en Bina de Boer over seksueel misbruik bij interlandelijk geadopteerden
13 mei 2025
Ruth Willems over de psychologische nasleep van interlandelijke adoptie
6 mei 2025
Artikel over de koloniale logica achter interlandelijke adoptie
8 maart 2025
Artikel van Maha Eljak over kunst als verzet, zelfexpressie en identiteit.
Je zit in een social media app, daarmee kunnen we je betaling niet goed verwerken.
Klik rechtsboven op de 3 puntjes open pagina in externe browser en word lid!