Een recensie van de verfilming van de Broadway-musical Wicked.
Boni de Musical is een muzikaal festijn dat zich richt op educatie over verzetsstrijder Boni, een Surinaamse held wiens verhaal het verdient om gehoord te worden. Onze Gyliano Willems ging er heen om de voorstelling bij te wonen.
Ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden biedt de overheid meer financiële ondersteuning voor culturele initiatieven met betrekking tot educatie over de slavernijperiode. Om deze reden wordt binnen theaterwereld momenteel massaal de kans gegrepen meer verhalen te vertellen rondom zwarte historie. Boni de Musical is één van de projecten in het Herdenkingsjaar zijn debuut maakte: een niet te missen spektakel voor iedereen die meer wil leren over een geschiedenis die vaak in de schaduw blijft.
De musical vertelt het waargebeurde verhaal van Boni: een verzetsstrijder wiens acties, kracht en passie een belangrijk punt vormden in afschaffing van de slavernij in Suriname. Met behulp van zijn medestrijders Baron, Jolicoeur en Afiba leidt hij een groep ontsnapte tot slaaf gemaakten om gezamenlijk in opstand te komen tegen hun onderdrukkers. De rol van Boni wordt vertolkt door Urvin Monte, die een sterke en sympathieke indruk maakt als centraal punt van de show. De gehele cast is ijzersterk, maar de stand-out performance binnen het geheel is Jeannine la Rose als Boni’s moeder. La Rose brengt een vredige en spirituele aura die het hart vormt van de voorstelling. Elke keer als zij het podium betreedt, trekt ze het publiek met zich mee en voel je als kijker het gewicht van elk woord dat uit haar mond komt. Een andere noemenswaardige performance is die van Juan Wells als De Friderici. Wells speelt de antagonist op een heerlijk valse manier en zorgt ook voor de nodige humor binnen het stuk.
"De emotionele nummers maken de meeste indruk"
Een muzikaal spektakel met limitaties
Wat Boni De Musical vooral zo mooi maakt, is het gevoel van culturele viering en trots die het met zich meedraagt. De kostuumontwerpen van Meredith Joeroeja en Ilse Vermeulen zijn prachtig. Een werkelijk kleurrijk feest voor het oog in combinatie met de indrukwekkende choreografie door Roy Jonathans. De muzikale nummers variëren van opwekkende uptempo songs tot zwaardere emotioneel beladen nummers, die belangrijke plotpunten dragen. De emotionele nummers maken de meeste indruk, met name de liedjes ‘Sribi Switi Mama’ en ‘Brandlucht’ blijven in het geheugen hangen na afloop.
Eén van de meest indrukwekkende scènes is het lied ‘Die ene zin’, dat het achtergrondverhaal van Baron (gespeeld door Leo-Alexander Hewitt) onthult. Baron heeft een aanzienlijke tijd in Nederland doorgebracht. Ondanks dat hij meer kennis heeft van Nederlandse gebruiken en een vloeiende beheersing van de taal, werd hij nog steeds beschouwd als “één van die zwarten”. Hoewel dit label oorspronkelijk een negatieve connotatie heeft, krijgt het tegen het einde van het nummer een positieve wending wanneer hij wordt omarmd door Boni en zijn groep. Een noemenswaardig kippenvelmoment uit de musical is ‘Je kunt het lot niet keren’, prachtig gezongen door Jeannine la Rose en Susan Malaika Bailey.
Waar Boni de Musical wel mee in de knoop komt, is de keuze van verhaalvertelling. Er is niet genoeg ruimte om de personages te leren kennen of om een band met ze op te bouwen, omdat er een lang lijstje aan plotpunten afgevinkt moet worden in beperkte tijd. Dit is meer opvallend in de tweede helft van het stuk, waar veel van de conflicten ‘uit het niets’ lijken te komen zonder enige natuurlijke opbouw. Het einde, wat een emotioneel moment moest zijn, voelde hierdoor gehaast en kwam niet volledig tot zijn recht.
Alhoewel het plot van de musical op momenten bezwijkt onder de druk van de rijke geschiedenis die het wil vertellen, blijft het overeind staan als een educatieve en audiovisueel prikkelende viering van Surinaamse historie. Na afloop overhoorde ik iemand in het publiek zeggen: “dit leren we niet tijdens geschiedenislessen op school!”. En zo is het maar net. Boni de Musical zet een spotlicht op een verhaal dat iedereen hoort te kennen en doet dit voor het grootste gedeelte op een succesvolle manier.
Boni de Musical is t/m 20 april te zien in verschillende Nederlandse theaters bij jou in de buurt.
15 december 2024
Een recensie van de verfilming van de Broadway-musical Wicked.
11 juli 2024
Een recensie van Sir Isaac Juliens tentoonstelling "What Freedom Is to Me" in het Bonnefanten museum
3 juli 2024
Een recensie over het Keti Koti programma van 2024 door Bellevue Theater Amsterdam.
17 april 2024
Augure: Congolese terugkeer naar complexiteit en betovering - Cannes winnaar Baloji's verhaal.
Je zit in een social media app, daarmee kunnen we je betaling niet goed verwerken.
Klik rechtsboven op de 3 puntjes open pagina in externe browser en word lid!