“Een spreekbuis zijn voor verhalen die gehoord moeten worden, dat is wat ik wil blijven doen”. Gosse Bouma, een foto- en videograaf uit Amsterdam die door middel van zijn werk verhalen die dicht bij hem staan wil tonen aan zijn publiek. Tijdens zijn afstudeerscriptie in Zuid-Afrika maakte Gosse kennis met videografie en ontwikkelde al snel een liefde voor het vastleggen en vertellen van, naar eigen zeggen, mooie verhalen via film- en foto’s.

Bij Ongezien presenteert Gosse zijn docu-film; “Tom past zijn broeken niet meer”, een documentaire over zijn goede vriend Tom, die kampte met een eetstoornis en hiervan moest herstellen. Gosse raakte geïnspireerd door de openheid van Tom en wilde graag de weg van herstel vastleggen. Het onderwerp was zwaar en Gosse was een ‘one man band’ wat ervoor heeft gezorgd dat het proces langer duurde dan aanvankelijk gedacht. Aan de andere kant zorgde het feit dat Gosse het hele project alleen heeft gedaan, ervoor dat er een bepaalde intimiteit tussen de twee vrienden ontstond. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de documentaire een authentieke kijk geeft op de weg die Tom aflegt naar het herstel van zijn eetstoornis.

Naast het feit dat Gosse zijn goede vriend wilde volgen was het voor hem ook belangrijk om het verhaal van een man met een eetstoornis te vertellen. “We zien het probleem van anorexia of een eetstoornis heel vaak door de ogen van een vrouw”, daaraan toevoegend geeft Gosse aan dat eetstoornissen over het algemeen vaker bij vrouwen voorkomen. Dat heeft hij gemerkt tijdens zijn bezoeken aan de klinieken.

Gosse is autodidact, wat betekent dat hij zich zonder opleiding heeft ontwikkelt in het vak. Doordat hij geen specialisatie heeft voelt hij zich vrij en kan hij zelf bepalen wat hij wil doen. Gosse laat zich leiden door de mooie verhalen om hem heen. Elke dag kan anders zijn. Zo kan hij op het ene moment stadsfoto’s maken en het volgende moment met een lastig onderwerp bezig zijn.

Hoe cliché het ook klinkt, Gosse wil verhalen blijven vertellen met zijn werk. “Er zijn nog zoveel belangrijke dingen om te leren”. Zo zal de maker in zijn vrije werk belangrijke en vaak onderbelichte verhalen blijven vertellen.

Bekijk nu ‘Tom past zijn broeken niet meer’