Waarom de naam ZWART?

ZWART is kleur overstijgend. ZWART verbindt en ZWART inspireert.

In onze taal wordt het woord zwart vaak gekoppeld aan iets negatiefs. Maar dat is nu klaar. Wij gaan laten zien dat ZWART positief, krachtig en uitnodigend is. En het wordt echt niet zo moeilijk om te laten zien hoeveel energie er vrijkomt als je verschillen omarmt. Niet bang, maar nieuwsgierig. Als je alle kleuren pigment op je palet maar goed genoeg evenredig mengt, krijg je vanzelf ZWART.
 
 

Zorgt zo’n naam niet voor polarisatie?

Uit alles wat we gaan maken ga je merken dat we er juist zijn om te verbinden. ZWART slaat bruggen tussen wat je kent, en wat je nog niet kende. Tussen jou en een ander. Iemand die anders is, anders kijkt, of misschien anders denkt. We nodigen uit tot het opnieuw definiëren van het woord zwart. ZWART gaat kleur voorbij.

Waarom is het nodig om door te blijven gaan met leden werven?

De 50.000 leden hebben we voor de eerste ronde nodig. Volgens het Commissariaat van de Media moeten wij echter, na toelating voldoen aan een hoger minimum aan leden, namelijk 150.000 in 2025. Mocht dat lukken, wordt Omroep ZWART de grootste en snelstgroeiende omroep van heel Nederland. Daarnaast: hoe meer leden, hoe meer content we kunnen maken voor TV, radio en online. Dat betekent dus ook dat we meer nieuwe talenten en creatieve makers een podium kunnen bieden.

Wordt ZWART een eigen zender of onderdeel van een andere omroep?

Elke aspirant-omroepvereniging mag (en moet) zelf een keuze maken bij welke erkende omroep ze zich aansluiten. Deze keuze moet Omroep ZWART nog maken. We zoeken naar de omroep die het beste aansluit op onze kernwaarden. Zo kunnen we elkaar versterken en delen we kennis, met behoud van onze identiteit. Na overeenkomst gaan we een samenwerking van 5 jaar aan.

Op welke manier onderscheidt Omroep ZWART zich van andere omroepen?

Als open platform en podium betrekken wij onze leden bij het creatieproces. Op deze manier maken we content voor én door onze leden. We laten zien hoe het ook kan in plaats van dat we praten over hoe het anders moet. Dat begint bij de behoeftes van onze leden. Vanuit die gedachte plaatsen we nieuw onondekt talent op de voorgrond en bestaat het team van makers uit mensen van allerlei kleuren, voorkeuren, genders en geloofsovertuigen.

Wie is de doelgroep van omroep ZWART?

ZWART is er voor iedereen die openstaat voor een ander. Ongeacht hun kleur, leeftijd, geaardheid, achtergrond, geloofsovertuiging, beperking of afkomst. Verschil maakt omroep ZWART. En andersom.

Wat gaan we zien bij omroep ZWART?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal. Op ZWART ga je verschillende mensen zien. Met verschillende perspectieven. Op een manier waardoor je ze beter begrijpt. En je nieuwsgierig wordt naar meer. Sterker nog, omdat iedereen gezien en gehoord mag worden op ZWART, kun je als lid inspraak krijgen in onze programmering. Hoe dat werkt gaan we je later vertellen. Maar als je nu al het gevoel hebt iets belangrijks te kunnen delen, dan mag dat natuurlijk: [email protected]

Wat voor soort omroep is ZWART?

ZWART is hét voorbeeld van een inclusieve maatschappij. Zonder dat we het over ‘een inclusieve maatschappij’ hoeven te hebben. Wij show-don’t-tellen. Voor jou én voor een ander. Iemand die anders kijkt. Anders denkt. Waarover je je kunt verbazen, verwonderen, of zelfs verbijsteren, terwijl je luistert naar dat andere geluid.

Waarom is een omroep als ZWART nodig?

Een groeiende groep makers en kijkers herkent zich namelijk niet in het huidige Nederlandse televisieaanbod. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat er, sinds de oprichting in 1964, vrijwel nooit iemand van kleur de Gouden Televizier-ring heeft gewonnen? Wat ons betreft zonde van alle talenten, verhalen en mooie nieuwe perspectieven die nu worden gemist. Dus die gaan we brengen. ZWART laat zien hoe belangrijk het is dat krachten worden gebundeld, dat culturen elkaar ontmoeten, dat smaken worden verkend, geproefd, gemengd. Ons doel: gemengde redacties, gemengde boardrooms, gemengde barbecues. Dan is het gelukt.

Door wie is ZWART opgericht?

De initiatiefnemers van omroep ZWART zijn Gianni Grot en Akwasi Ansah. Maar vanaf het begin van ZWART is het een beweging die gesteund wordt door diverse creatieve bureaus en freelancers. En honderden bekende en minder bekende Nederlanders. Uit alle windstreken van ons land, van alle kleuren, en met alle voorkeuren.

Wat gebeurt er met mijn lidmaatschap?

Zonder leden geen omroep. Dus als jij lid wordt, krijg je er een nieuwe omroep voor terug. Eentje waar iedereen wordt gezien. En iedereen wordt gehoord. Daarnaast gaat ZWART in dialoog met haar leden, om ervoor te zorgen dat de content die we maken goed aansluit op wat de leden willen zien en hoe zij het willen zien. Kortom, jij mag meebepalen met wat we maken. Ook willen we een online platform creëren voor content van diverse creatieve makers. En, je krijgt toegang tot verschillende, exclusieve ZWART evenementen en initiatieven.

Wanneer gaat ZWART de lucht in?

Een nieuwe Nederlandse omroep starten is een ambitieuze onderneming en duurt altijd even. Als er niks raars gebeurt, brengen we begin 2022 full color kleurentelevisie voor heel Nederland. In de tussentijd brengen we online content. Volg ons dus op social, abonneer je op ons YouTube-kanaal en hou de website in de gaten.

Krijg ik iets in ruil voor mijn lidmaatschap?

Jazeker.

1: Toegang tot exclusieve ZWART initiatieven en evenementen

2: Je kunt meedenken en meepraten over de verschillende programma’s die we gaan maken.

3: 4 keer per jaar een nieuwsbrief. Een leuke.

Ik zou graag meer willen betekenen, hoe kan ik dan het best contact opnemen?

Nice, we kunnen je hulp goed gebruiken. Neem contact op met [email protected] en deel jouw idee met ons.

Hoe lang loopt mijn lidmaatschap?

Voor een tientje ben je lid van ZWART. De eerste betaling voldoe je via iDeal. Daarna verlengt ZWART jouw lidmaatschap automatisch en hoef je niks te doen. Opzeggen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Waarom een tientje?

Met een tientje maak je het voor ons mogelijk om nu al te beginnen met het creëren van content en het opzetten van ZWART initiatieven. Zo kunnen we, nog voordat we op tv komen, al frisse geluiden, nieuwe talenten en mooie verhalen brengen. Daarnaast kan jij als lid invloed hebben op wat we gaan maken. Heb je een idee? Mail dan naar [email protected]

Waar wil Omroep ZWART over vijf jaar zijn?

Over vijf jaar is Omroep ZWART de meest verbindende omroep van Nederland. We hebben dan heel wat goede gesprekken gevoerd, heel wat kennis gedeeld en heel wat talenten (voor en achter de schermen) een podium gegeven. We willen dan een recordaantal leden hebben van 500.000 leden. Gaat dat lukken? Wie wil jij nog lid maken?