Waarom de naam ZWART?

ZWART is kleur overstijgend. ZWART verbindt en ZWART inspireert.

In onze taal wordt het woord zwart vaak gekoppeld aan iets negatiefs. Maar dat is nu klaar. Wij gaan laten zien dat ZWART positief, krachtig en uitnodigend is. En het wordt echt niet zo moeilijk om te laten zien hoeveel energie er vrijkomt als je verschillen omarmt. Niet bang, maar nieuwsgierig. Als je alle kleuren op je palet maar goed genoeg mengt, krijg je vanzelf ZWART.

Zorgt zo’n naam niet voor polarisatie?

Uit alles wat we gaan maken ga je merken dat we er juist zijn om te verbinden. ZWART slaat bruggen tussen wat je kent, en wat je nog niet kende. Tussen jou en een ander. Iemand die anders is, anders kijkt, of misschien anders denkt. We nodigen uit tot het opnieuw definiëren van het woord zwart. ZWART gaat kleur voorbij.

Wat gaan we zien bij omroep ZWART?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal. Op ZWART ga je verschillende mensen zien. Met verschillende perspectieven. Op een manier waardoor je ze beter begrijpt. En je nieuwsgierig wordt naar meer. Sterker nog, omdat iedereen gezien en gehoord mag worden op ZWART, kun je als lid inspraak krijgen in onze programmering. Hoe dat werkt gaan we je later vertellen. Maar als je nu al het gevoel hebt iets belangrijks te kunnen delen, dan mag dat natuurlijk: [email protected]

Hoeveel leden zijn er nodig?

Minimaal 50.000. Maar het liefst natuurlijk meer. Ben je al lid? Met jou erbij gaan we het halen.

Wie is de doelgroep van omroep ZWART?

ZWART is er voor iedereen die openstaat voor een ander. Ongeacht hun kleur, leeftijd, achtergrond, geloofsovertuiging of afkomst. Verschil maakt omroep ZWART. En andersom.

Wat voor soort omroep is ZWART?

ZWART is hét voorbeeld van een inclusieve maatschappij. Zonder dat we het over ‘een inclusieve maatschappij’ hoeven te hebben. Wij show-don’t-tellen. Voor jou én voor een ander. Iemand die anders kijkt. Anders denkt. Waarover je je kunt verbazen, verwonderen, of zelfs verbijsteren, terwijl je luistert naar dat andere geluid.

Waarom is een omroep als ZWART nodig?

Een groeiende groep makers en kijkers herkent zich namelijk niet in het huidige Nederlandse televisieaanbod. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat er, sinds de oprichting in 1964, vrijwel nooit iemand van kleur de Gouden Televizier-ring heeft gewonnen? Wat ons betreft zonde van alle talenten, verhalen en mooie nieuwe perspectieven die nu worden gemist. Dus die gaan we brengen. ZWART laat zien hoe belangrijk het is dat krachten worden gebundeld, dat culturen elkaar ontmoeten, dat smaken worden verkend, geproefd, gemengd. Ons doel: gemengde redacties, gemengde boardrooms, gemengde barbecues. Dan is het gelukt.

Door wie is ZWART opgericht?

De initiatiefnemers van omroep ZWART zijn Gianni Grot en Akwasi Ansah. Maar vanaf het begin van ZWART is het een beweging die gesteund wordt door diverse creatieve bureaus en freelancers. En honderden bekende en minder bekende Nederlanders. Uit alle windstreken van ons land, van alle kleuren, en met alle voorkeuren.

Wat gebeurt er met mijn lidmaatschap?

Zonder leden geen omroep. Dus als jij lid wordt, krijg je er een nieuwe omroep voor terug. Eentje waar iedereen wordt gezien. En iedereen wordt gehoord. Daarnaast gaat ZWART in dialoog met haar leden, om ervoor te zorgen dat de content die we maken goed aansluit op wat de leden willen zien en hoe zij het willen zien. Kortom, jij mag meebepalen met wat we maken. Ook willen we een online platform creëren voor content van diverse creatieve makers. En, je krijgt toegang tot verschillende, exclusieve ZWART evenementen en initiatieven.

Wanneer gaat ZWART de lucht in?

Een nieuwe Nederlandse omroep starten is een ambitieuze onderneming en duurt altijd even. Eerst verzamelen we 50.000 leden. Dat lijkt veel, maar met jou erbij komen we er wel. En als er niks raars gebeurt, brengen we begin 2022 full color kleurentelevisie voor heel Nederland. In de tussentijd brengen we online content. Volg ons dus op social, abonneer je op ons YouTube-kanaal en hou de website in de gaten.

Krijg ik iets in ruil voor mijn lidmaatschap?

Jazeker.

1: Toegang tot exclusieve ZWART initiatieven en evenementen

2: Je kunt meedenken en meepraten over de verschillende programma’s die we gaan maken.

3: 4 keer per jaar een nieuwsbrief. Een leuke.

Ik zou graag meer willen betekenen, hoe kan ik dan het best contact opnemen?

Nice, we kunnen je hulp goed gebruiken. Neem contact op met [email protected] en deel jouw idee met ons.

Hoe lang loopt mijn lidmaatschap?

Voor een tientje ben je een jaar lang lid van ZWART. Daarna zullen we je vragen of je nog steeds bij ons wilt horen. Heb je voor een jaarlijkse afschrijving gekozen? Dan verlengt ZWART jouw lidmaatschap automatisch en hoef je niks te doen.

Waarom een tientje?

Met een tientje maak je het voor ons mogelijk om nu al te beginnen met het creëren van content en het opzetten van ZWART initiatieven. Zo kunnen we, nog voordat we op tv komen, al frisse geluiden, nieuwe talenten en mooie verhalen brengen. Daarnaast kan jij als lid invloed hebben op wat we gaan maken. Heb je een idee? Mail dan naar [email protected]

Wat gebeurt er met mijn donatie als de 50.000 leden niet worden gehaald?

We gaan er natuurlijk vanuit dat we dit gewoon halen. En zo niet, dan brengen we dezelfde geluiden, nieuwe talenten en frisse perspectieven, maar dan via ons online platform.