“Voor mij maakt het niet uit als mensen het niet ‘liken’, want dit wil ik delen en daarom laat ik het zien”. Daisy Ranoe, fulltime beeldmaker die met volle overtuiging onrecht in beeld brengt. In haar vrije werk zoekt ze regelmatig maatschappelijk beladen onderwerpen op. Waar andere mensen oorlogen, dakloosheid en armoede ontwijken, probeert Daisy de schoonheid binnen deze thema’s te laten zien. Het werk van Daisy is te herkennen aan het contrast van pracht met een rauw randje.

Bij Ongezien presenteert Daisy zes tweeluiken uit haar 24-delige serie: Naamlozen. Een project waarbij ze mensen uit krantenfoto’s, waarop wereldleed te zien is, uitknipt en op een blanco achtergrond plakt. Hiermee wil Daisy de mensen op de foto als het ware isoleren, zodat de aandacht niet naar de grote krantenkop gaat, maar naar de mensen op de foto. Want deze mensen zijn meer dan alleen ‘de vluchtelingen’ of ‘de daklozen’. De overige achttien tweeluiken zijn via de link onderaan deze pagina te bekijken.

Sleep de grijze pijltjes op de afbeeldingen naar links.

In de toekomst wil Daisy graag gaan exposeren met haar eigen werk en dat van anderen. Ze vindt het belangrijk om onderwerpen die mensen moeilijk vinden bespreekbaar te maken en tegelijk te laten zien dat schoonheid en lelijke dingen als onrecht naast elkaar bestaan. De onderwerpen voor haar werk hebben regelmatig met onrecht in de breedste zin van het woord, te maken. Daisy’s motivatie voor Naamlozen was om de mensen die als anonieme mensen en/of als groep worden aangemerkt, uit te lichten.

Daisy is een echte creatieveling. Vanaf het moment dat ze een schaar mocht gebruiken was ze al bezig met knip-en-plakwerk. Dat heeft ze vastgehouden in haar studie en uiteindelijk tot haar beroep gemaakt. Met een sterk oog voor onrecht en een sprankelende persoonlijkheid is ze de perfecte combinatie om een andere kant te laten zien van het leven. Met haar werk zal Daisy moeilijke onderwerpen de wereld in blijven gooien en mensen een andere invalshoek te geven.

Bekijk de volledige serie op daisyranoe.com